Oversluiten?

HYPOTHEEK ADVIES ALKMAAR | oversluiten, lage rente, goede voorwaarden

‘Ik wil ook een lagere rente’. De huidige lage rente maakt je onrustig, want dat wil je ook. Wat zijn jouw mogelijkheden met je huidige hypotheek? Je kunt een nieuwe rente regelen voor je huidige hypotheek, bijvoorbeeld door rentemiddeling. Of je kunt oversluiten naar een andere geldverstrekker. Wat het beste is hangt af van jouw hypotheek en jouw persoonlijke situatie.

Oversluiten van je hypotheek betekent dat je je huidige lopende woningfinanciering aflost met een nieuwe hypotheek. Dit doe je door een andere hypotheekvorm te kiezen bij je huidige geldverstrekker of door het afsluiten van een hypotheek bij een andere aanbieder.

Welke mogelijkheden kunnen we Samen bekijken:

Einde rentevastperiode
Als de rentevaste periode afloopt, moet de geldverstrekker je minimaal drie maanden van te voren een nieuw rentevoorstel doen. Dit kan ten opzichte van de andere banken al een prima voorstel zijn om te accepteren. Bij het oversluiten van je hypotheek tijdens je renteherziening krijg je geen boeterente. In het geval dat je overstapt naar een andere bank krijg je wel met andere bijkomende kosten te maken:

  • Advies- en bemiddelingskosten
  • Taxatiekosten. Misschien is de WOZ-waarde toereikend en kan je besparen op een taxatie.
  • Hypotheekaktekosten
  • Kosten NHG (als je deze optie kiest)

Rentevastperiode loopt nog wel even
Wanneer je vroegtijdig oversluit loopt de bank rente-inkomsten over de toekomstige jaren van je hypotheek mis. Daarvoor moet jij boeterente betalen.

Rentemiddeling
Rentemiddeling kan ook een oplossing zijn en zeker interessant. Rentemiddeling betekent dat jouw boeterente wordt verwerkt in de nieuwe rente. De nieuwe rente wordt een gemiddelde van de oude én huidige rente. Ook bij rentemiddeling betaal je dus gewoon een boete voor het vroegtijdig oversluiten van je hypotheek, maar dan verspreid over je nieuwe rentevaste periode. Je bespaart direct op je maandlasten en je hoeft de boete niet in één keer te betalen.

Er zijn nog meer situaties waarbij het het onderzoeken waard is om over te sluiten, zoals bijvoorbeeld bij echtscheiding of bij overlijden.

Maak een afspraak voor een gratis eerste adviesgesprek om jouw situatie te bespreken.
Ik kan voor je berekenen of de kosten opwegen tegen de winst die je gaat behalen in je maandlasten en na hoeveel maanden je deze kosten hebt terugverdiend.
Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Bel me dan op 06-43906450 of mail naar info@hypotheeksamen.nl.