Terug naar het overzicht

Moet ik dat huis dan maar kopen?

De temperatuur op de woningmarkt is sinds 2017 hoog opgelopen. Woningprijzen stegen sindsdien harder dan werd verwacht.
De oorzaak van de forse prijsstijgingen is enerzijds schaarste. Nu de woningmarkt weer aantrekt is het probleem van het woningtekort pas echt zichtbaar. Tijdens de crisis is de bouw van woningen sterk teruggedrongen. Nu de economie aantrekt trekt ook de bouw weer aan. En dat is eigenlijk te laat. Het aantal opgeleverde woningen blijft ver achter bij de huidige vraag naar woningen.

Het tekort aan nieuwbouwwoningen zorgt ervoor dat huizenprijzen naar verwachting nog verder zullen stijgen. Huiseigenaren kunnen daardoor ook rekenen op een snelle verkoop.

Een andere oorzaak voor de stijgende woningprijzen is de historisch lage hypotheekrente. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) is de bodem van de hypotheekrente bijna bereikt. De hypotheekrente zal naar verwachting spoedig weer stijgen.

Onlangs had ik een gesprek met starters op de woningmarkt. Zij huren nu en willen een huis om in de toekomst met een gezin te kunnen wonen. Na het adviesgesprek wisten zij in welke prijsklasse zij kunnen zoeken. Naar aanleiding van hun woonwensen ben ik zelf ook gaan kijken op de diverse huizensites. Ik schrok. Er is maar weinig beschikbaar in het gebied en in de prijsklasse waar zij in zoeken.

Het dagelijks nieuwe aanbod bekijk je op Funda of een andere site. Soms zie je een huis waar je op door klikt. Moet je dat huis dan maar kopen? Uiteindelijk besluit je dit natuurlijk zelf.

Ik kijk er als volgt tegen aan:
Een eigen huis koop je niet iedere dag. Dus als je een huis wilt kopen, doe het dan meteen goed en doe zo min mogelijk concessies aan jouw wensen. Bedenk van te voren heel goed wat je woonwensen zijn zoals de buurt, de ligging van de tuin of het balkon, de parkeergelegenheid, wil je meteen wonen, liever een klushuis of misschien wil je wel een nieuwbouwwoning. Zo kun je vast nog wel andere woonwensen bedenken.

Het is verstandig om je eigen aankoopmakelaar mee te nemen. Deze kan je goed en objectief advies geven over de juiste waarde, de bouwkundige aspecten, ontbindende voorwaarden, juridische regelingen, problemen en gebreken. En de makelaar kan een scherpe onderhandeling voor je voeren, zodat die ene belangrijke koop ook de juiste koop wordt. Vraag gerust naar de partners waarmee ik je in contact kan brengen.
Ben je benieuwd naar jouw mogelijkheden? Neem dan snel contact op per mail info@hypotheeksamen.nl of telefonisch via 06-4390 6450.

Tips voor starters:

  • Houd je aan je budget
  • Zorg voor tussen de € 10.000 en € 15.000 eigen geld
  • Sluit een hypotheek met NHG af
  • Laat de mogelijkheden voor energiebesparende maatregelen uitleggen
  • Laat je informeren over de mogelijkheden voor een starterslening