Terug naar het overzicht

Problemen met aflossingsvrije hypotheken bij ouderen

Het blijkt dat ruim 40% van de ouderen met een aflossingsvrije hypotheek niet goed heeft nagedacht over hoe ze hun woningschuld na 30 jaar kunnen aflossen. De geldverstrekker schrijft een paar maanden voordat de dertigjarige looptijd er op zit de klanten aan om de openstaande lening af te lossen op de einddatum van het contract. Sommigen hebben er op gerekend en anderen zijn zeer verbaasd. Deze groep dacht na dertig jaar rente betaald te hebben dat het klaar was. Dat ze dan geen uitstaande schuld meer hadden.

Hoe is de werking van een aflossingsvrije hypotheek bij de advisering uitgelegd of wat zijn de gedachten van de klanten hierover destijds geweest?

Klanten die niet kunnen terugbetalen hebben aan het einde van de looptijd een uitdaging.
Wil de huidige geldverstrekker een nieuwe verbintenis met de klant aan gaan?
Kunnen deze ouderen met een AOW en een beetje pensioen de hypotheeklasten nog wel betalen?
Mogelijk vindt de geldverstrekker het inkomen te laag voor het opnieuw verstrekken van de hypotheek. Dit kan leiden tot gedwongen verkoop van de woning.

Naar mijn mening moeten begin vijftigers zich hier meer bewust van zijn en nu al maatregelen nemen:

  • Laat je op tijd adviseren of je vanaf pensionering je hypotheeklasten nog kan betalen en voorkom een mogelijke gedwongen verkoop
  • Bedenk vroegtijdig oplossingen

Ben je benieuwd naar jouw oplossingen en mogelijkheden? Neem dan snel contact op per mail info@hypotheeksamen.nl of telefonisch via 06-4390 6450.